Abdelhak Nouri geëerd met een special tribute en Ali B verrast Abu Azaitar met award.

Afgelopen weekend vond de eerste editie van Diwan Awards Holland plaats in het Atrium, Den Haag. Diwan Awards is een internationaal erkenningsaward voor getalenteerden met een biculturele achtergrond. De uitreiking stond in het teken van successen en samenwerkingen binnen onze multiculturele samenleving. Het initiatief is ontstaan door de gevoelde noodzaak om het eenzijdige en negatieve beeld van Nederlanders met een biculturele achtergrond te weerspreken door een podium te creëren voor al die mensen die veel te weinig gezien en gehoord worden.

De Diwan Awards waren opgedeeld in verschillende categorieën en de winnaars zijn:

  • Advocatuur & Recht: Khalid Kasem, Partner De Vries & Kasem Lawyers
  • Technologie & IT: Salim Hadri, CEO Milvum
  • Onderwijs: Youssef el Bouhassani, Docent Hogeschool van Amsterdam
  • Ondernemerschap: Souad el Markhous, CEO De Combi Amsterdam
  • Management: Ben Nassir Bouayad, Sectorhoofd Dienst Infrastructuur Politie Eenheid Amsterdam
  • Stichting: Santé Pour Tous
  • Sport: Samira el Idrissi, Taekwondoka
  • Kunst & Cultuur: Jalal Bouzamour, TV-maker & Producent
  • Geneeskunde & Gezondheid: Samira Fegrachi, Anesthesioloog i.o., Amsterdam UMC
  • Influencer: Oumayma Elboumeshouli, Fashion Influencer

Eerste Editie Diwan Awards Holland
Elke editie van Diwan Awards Holland richt zich op een andere groep. In deze eerste editie lag de focus op Nederlanders met een Marokkaanse achtergrond. Door elke editie op een andere cultuur te focussen wil de organisatie de nieuwe generatie laten zien dat binnen elke cultuur in verschillende disciplines een breed scala aan personen een inspiratie kan zijn. Ook willen ze de nieuwe, jonge generatie inspireren om zich positief in te zetten voor Nederland.

Tijdens de eerste editie waren verschillende nationale en internationale gasten aanwezig o.a. Frans Timmermans (Eerste Vicevoorzitter van de Europese Commissie) en Rachid Guernaoui (wethouder Financiën Integratie en Stadsdelen Gemeente Den Haag). Daarnaast was o.a. de eerste Marokkaanse en Noord-Afrikaanse vrouw die de Mount Everest heeft beklommen, Bouchra Baibanu aanwezig samen met Miss New York en entrepreneur Iman Oubou en Hollywood Componist Youssef Guezoum. Vanuit de Arabische wereld waren er drie top influencers en muzikanten aanwezig. UFC vechter Abu Azaitar was ook aanwezig om Diwan Awards Holland te supporten.

Ali B deelde International Achievement Award uit
Tijdens het event werd er niet alleen gekeken naar inspirerende rolmodellen in Nederland. Er is een speciale International Achievement Award uitgereikt aan UFC vechter Abu Azaitar die aanwezig was om Diwan Awards Holland te supporten. Ali B was speciaal gekomen om hem met de prijs namens Diwan Awards Holland te verrassen.

Special Tribute Abdelhak Nouri
Tijdens de avond werd er ook speciaal stilgestaan bij Abdelhak Nouri. De familie en vrienden van Abdelhak Nouri zijn op het podium geroepen, waar zij verrast werden met een speciale award voor Nouri en een cheque ter waarde van €15.000,- voor de Nouri Foundation, aangeboden door restaurant Meram. Het publiek gaf een staande ovatie aan de familie en vrienden.

Enthousiast publiek en een nieuw geluid
Het publiek op de avond was zeer enthousiast en vond het prachtig om zoveel rolmodellen te zien binnen een cultuur. Men kijkt uit naar de volgende edities met andere culturen.

Ahmed Larouz, initiatiefnemer van Diwan Awards Holland, over de avond: “We hebben met Diwan Awards Holland een statement gezet en een nieuw geluid laten horen. We hebben laten zien dat er binnen een cultuur vele rolmodellen zijn die de nieuwe generatie kunnen inspireren. We hebben met onze internationale gasten ook laten zien dat de inspiratie niet alleen binnen Nederland ligt, maar ook daarbuiten. Nederland is rijk met al haar culturen, wij willen met Diwan Awards Holland een positief licht schijnen op de biculturele Nederlanders die hard werken met een hart voor onze, Nederlandse, samenleving.

Cabaretier en acteur Najib Amhali, een van de ambassadeurs van Diwan Awards Holland, verwoordt het doel van Diwan Awards Holland mooi: “Onze (voor) ouders zijn naar Nederland gekomen met een droom, de droom voor een beter leven voor hun kinderen. Iedereen kent de American Dream, maar ik ken de Dutch Dream, de Nederlandse droom, de droom van vrijheid, kansen, gelijkheid en een flinke dosis Hollandse nuchterheid.

Veel Nederlanders met een biculturele achtergrond leven nu de Nederlandse droom. We zijn trots op ons kikkerlandje en trots op onze afkomst. Het één doet niet onder voor het ander. Het is de combinatie van deze twee culturen die ons elke dag weer een stapje verder brengt.